Harpsolo programma Regina Ederveen

Op zaterdag 12 oktober 2013 zal ik in Concertpodium De Punt te Voorthuizen een harpsolo-programma brengen. Het heet 'Weg van de harp' en gaat over de legendarische harpiste Rosa Spier (1891-1967).

Als harpiste laat ik fragmenten horen uit de aangrijpende maar vaak ook humoristische brieven en dagboeken die door Rosa zelf zijn geschreven. Ze gaan over haar roerige leven, haar ervaringen met de harp en de medemens. Dit alles wordt afgewisseld door prachtige harpsolo's die ik laat horen op haar gouden pedaalharp uit 1911.

Foto's van Rosa Spier zijn opgesteld op het podium die ook een mooi tijdsbeeld laten zien van Rosa's beginjaren, haar gloriejaren en haar laatste jaren als harpiste. De info komt uit de uitgebreide biografie over Rosa Spier die ik schreef, getiteld ''Weg van de harp'' (uitgave 2011). Een intiem programma dat een mooi tijdsbeeld laat zien van de mens en musicus Rosa Spier.

Zaterdag 12 oktober 2013, Concertpodium De Punt, 19.30 uur - ong. 21.15 uur, Baron van Nagellstraat 2, Voorthuizen. Kaarten a €10,- aan de zaal (t/m 15 jaar gratis), aanvang 19.30 uur.

Ik zou het leuk vinden je daar te ontmoeten!

Geboren in een arm Haags gezin anno 1891 zag het er totaal niet naar uit dat Rosa Spier ooit de zo gevierde harpiste van het Concertgebouw Orkest zou worden. Met passie, wilskracht maar vooral door een uitzonderlijke muzikaliteit, behaalde ze al voor de Tweede Wereldoorlog grote successen en speelde voor uitverkochte zalen in Europa. Ze trouwde jong maar haar huwelijk hield geen stand en in de magere crisisjaren moest Rosa het alleen zien te rooien wat haar wonderwel lukte. Rosa Spier was Jodin en in de oorlog beleefde ze duistere jaren in de kampen (Theresiënstadt) zonder te weten waar haar harp gebleven was. Voor altijd getekend overleefde ze deze tragedie en in de na-oorlogse jaren dat ze weer actief was als harpiste bereikte Rosa via radio, tv en live-optredens nog steeds een groot publiek, waaronder duizenden schoolkinderen.

Regina Ederveen behaalde aan het Utrechts Conservatorium het diploma Uitvoerend Musicus Harp. Op het Orpheus-Concours won Regina de hoofdprijs voor de beste interpretatie van hedendaagse kamermuziek. Ook behaalde ze de tweede prijs in de categorie solisten. In 1998 heeft zij zich een jaar in Engeland georiënteerd, o.a. op de Engelse harpmuziek uit de vorige eeuw. In 2009 gaf zij als enige harpiste in het internationaal samengestelde YouTube Symphony Orkest een concert in Carnegie Hall, New York. Regina Ederveen ontving een beurs van het Prins Bernhard Fonds voor studie op het gebied van de keltische harp. Van Regina werden o.a. drie harp solo cd’s, een orgel-harp cd, een piano-harp cd en een fluit-harp cd uitgegeven. www.reginaederveen.nl

Geplaatst: woensdag 2 oktober 2013